Kapří paštiky
Nebojíme se výzev a když se do něčeho pustíme, dáváme do toho maximální energii a úsilí s cílem vytvořit produkty, které nejsou běžné a nebo se třeba ani jinde nevyrábí. Kapří paštiky jsou trochu známé ve Francii, kde se vyrábí v malém množství. U nás v Čechách se podobný výrobek téměř nevyskytoval a lidé ho prakticky neznají, proto jsme se rozhodli využít díru na trhu...
Takže co nás napadlo tentokrát? Vyrobit dobrou rybí paštiku dochucenou konfitovaným citronem ve stylu rillettes (masová pomazánka). Ryby pochází z čisté oblasti České Kanady. Myšlenka výroby kapřích paštik a kvalitní vstupní suroviny se pak propojily s umem party nadšených lidí, kdy slovo dalo slovo a vznikl tento jedinečný jihočeský produkt. Vše je děláno ručně - od vybírání kostí, přípravy filetů až po jemné vmíchávání smetany, která kapří maso dovede k dokonalosti. Ostřílení kuchaři David a Jirka doladili chuť konfitovanými (tj. zvolna pečenými) citróny, které dodávají mírnou nakyslost a zároveň i nahořklost rybímu masu. Přidaná smetana vše krásně zjemní. Skvělé na jednohubky a chlebíčky nejen pro zvláštní příležitosti, ale i pro všední dny.
Co můžeme doporučit z vlastní zkušenosti, je přidat dobrý sterilovaný jemně pokrájený celer, trošku bylinek a k tomu sklenici kvalitního bílého vína. Věříme, že se nám povedlo uvést na trh něco nového a ojedinělého a určitě můžeme vyzvat na souboj chutí i samotné Francouze:)