Pečící forma - Rozeta
Kód: 1236/SLU 1236/LAG 1236/VLC Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Forma imitující tvar rozvinutého květu. Je navržena tak, aby se dala přizpůsobit na počet jedlíků - tedy dá se péci buď nízká a nebo vysoká vrstva těsta. Vynikající volba i pro nepečené dorty!
ZÁKLADNÍ PARAMETRY
Hmotnost: 0.9 kg
POSTUP VÝROBY FOREM
Bábovka je vyrobená šikovným hrnčířem, který ji vyleje do ručně vyrobené formy, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
JAK PEČOVAT O FORMU
Forma se může umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu, neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky. Formu nevystavujte prudkým tepelným změnám, může prasknout!
Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu).
Vzhledem k ruční výrobě nemusí mít forma vždy ideálně kruhový tvar.
Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu).
RECEPT
Náš oblíbený rychlý recept na bábovkové těsto do "včelkové formy" je následující:
230 g polohrubé mouky
1 sklenička (200 ml) oleje
1 sklenička (200 ml) mléka
3 vajíčka
1 prášek do pečiva
1 sklenička cukru krupice nebo krystal
1 vanilkový cukr
vanilkový extrakt
citrónová kůra
Postup: Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do husté pěny. Vedle v míse si vyšleháme žloutky s cukrem, potom postupně přidáváme ostatní ingredience a nakonec přidáme vyšlehané bílky, které opatrně zapracujeme do těsta. Pečící formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo krupicí. Těsto nalijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba 75 minut. Po upečení ještě horkou bábovku vyklopíme a můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.
Okraje jsou dozlatova upečené a křupavé, zatímco uvntiř je buchta krásně vláčná.
Recept si samozřejmě můžete "vytunit" dle svého. Přidat do těsta lze třeba oříšky, kandované ovoce, čokoládu, hrozinky, rum, kakao, tvaroh atd.
Doporučujeme podávat s dobrou kávou, kakaem nebo čajem.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Doplňkové parametry
Kategorie: | KERAMIKA |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.